Frontpage 12/12 NO

Velkommen til nr. 12/2012

Les om voldsomme solstormer, om piraten Svartskjeggs flaggskip som arkeologer har funnet på havets bunn.

12. juli 2012 av Sebastian Relster

I milliarder av år har den aldri skuffet. Hver morgen har den trofast dukket opp i horisonten og spredd lyset og varmen som var avgjørende for at livet overhodet oppsto på Jorden. Solen kan man regne med. Eller? For med jevne mellomrom slynger vår egen stjerne uten varsel magnetstormer mot Jorden.

Lenge var de enorme utladningene av partikler harmløse, men i takt med vår avhengighet av elektrisk strøm er stormene blitt et problem. De magnetiske utladningene kan nemlig sette strømnettet ut av drift, noe som skjedde blant annet i Québec i 1989. Da ble den kanadiske storbyen mørklagt i bortimot 12 timer, og folk våknet til kalde hus og et sammenbrutt transportnettverk.

I de 23 årene som er gått siden da, er vi bare blitt enda mer sårbare. Les om solflekkene som er årsaken til utbruddene, og om Jordens forsvar mot stormene.

Skattejakt på havbunnen

Marinarkeologer har funnet vraket av flaggskipet til piraten Svartskjegg. Nå berger de kanoner og gull fra det en gang så fryktede fartøyet.

Her kan én idé redde verden

Hvis bare én prosent av oppfinnelsene blir noe av, er de fornøyde i den eksperimentelle tenketanken Intellectual Ventures.

Språkproblemer påvises tidlig

Med sensorer og hjerneskanninger av små barn kan forskerne påvise om de får problemer med å forstå språket og uttrykke seg – allerede før de kan snakke.

Ville blinkskudd

Et perfekt foto av dyreliv krever hell, vågemot og tålmodighet. Følg verdens dyktigste dyrefotografer i jakten på blinkskuddet.

Les også om:

Gigantiske solstormer vil ramme Jorden Leger vil operere inn hjerte uten puls Nye briller avslører hva andre føler Vi ser verden i et altfor rosa skjær Oljeselskapene valfarter til Arktis

Kjøp bladet

Kjøp bladet i kiosker over hele landet. Prisen er kr 79,90

Du kan også bestille abonnement på kommende blader – du kan for eksempel få 2 nummer og en flott velkomstgave for kr 29,50. Les mer her

Du kan kjøpe Illustrert Vitenskaps app til iPad i Apples App Store. Klikk på ikonet og du sendes videre. En app koster kr 65,- per nummer.

AppStore

Kjøp Illustrert Vitenskap til iPad her

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: