frontpage 12/2011

Velkommen til nr. 12/2011

Les om den kompliserte produksjonen av motgift mot slangebitt, om verdens største stjålne skatter og om ti små dyr som setter kursen for Mars.

4. august 2011

Hvor oppsto livet? Det er et av vitenskapens største ubesvarte spørsmål. Noen mener det må ha skjedd i havet, andre at det foregikk oppe i atmosfæren – og endelig er det noen som hevder at livet slett ikke har oppstått her på Jorden, men er kommet utenfra – f.eks. om bord på meteoroider. Den siste teorien kalles panspermiateorien, og den er høyaktuell i forbindelse med et av de mest kontroversielle romprosjektene på mange år.

Den russiske sonden Phobos-Grunt, som i november setter kursen mot Mars, har med seg ti dyr, planter og mikroorganismer som skal stå sin prøve på en ferd som varer i tre år, inklusive et opphold på månen Phobos. Det blir spennende å se hvordan småkrypene har det når de kommer hjem igjen. For det må vi håpe de gjør – døde eller levende.

Alternativet er nemlig at noe går galt, og at ferden kanskje forurenser Phobos med liv fra Jorden, noe som vil være en vitenskapelig katastrofe.

Jens E. Matthiesen Chefredaktør

Reportasje: fra gift til motgift

Møtet med en giftig slange koster hvert år 100 000 mennesker livet. Mange kunne vært reddet med motgift, men den er det mangel på. Vi har besøkt en av de største produsentene og fulgt den kompliserte fremstillingen.

Mumier gir oss ny kunnskap om kreft

I oldtiden var kreft en sjelden sykdom, viser undersøkelser. Kanskje er det vår moderne livsstil som har gjort den vanlig.

Supervulkan ulmer under italiensk by

Geologer frykter at en gigantisk vulkan under byen Pozzuoli er i ferd med å lade opp til et utbrudd. Nå vil de bore dypt ned i den for å følge utviklingen på helt nært hold.

Bak oppfinnelsen: den geniale sykkelen

Intet transportmiddel utnytter muskelkraften så effektivt som sykkelen. Og den blir bare bedre og bedre.

Les også om:

Ekspedisjon setter rekord på Antarktis Kunstig gjelle gjør dykkeren fri som fisken Genmodifiserte høns stopper fugleinfluensa Kampen om verdens største stjålne skatter

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: