frontpage 11/12 NO

Velkommen til nr. 11/2012

Sukker er vanedannende som kokain og gir abstinenser som heroin, og noen forskere er bekymret for det store forbruket. Les også i dette nummeret om den sovende hjerne og om et nytt våpen mot romskrot.

11. juli 2012

I menneskehetens barndom var sukker mangelvare, og det betyr at vi – i likhet med andre dyr – er genetisk disponert for å hungre etter det energirike ”søte kikket”. I dag har vi fri tilgang til søtsakene – og holder ikke igjen. En gjennomsnittlig vesterlending rekker å innta tre m3 sukker i løpet av sin levetid. Det tilsvarer to fulle søppelcontainere!

Forklaringen er at sukker er vanedannende. Nyere forsøk på rotter viser at de søte krystallene faktisk er mer vanedannende enn kokain og gir samme abstinenser som heroin. Og ikke nok med det: Andre forsøk viser at sukker er skadelig for leveren og fører til overspising. I USA graver de spesielt dypt i sukkerskålen, og en rekke forskere er så bekymret at de har startet en bevegelse som vil forby salg til mindreårige. Noe kan tyde på at den gamle, snusfornuftige formaningen ”alt med måte” særlig gjelder for sukker.

Sovende hjerner er mest kreative

Hjernens logiske sentre er satt på vent når vi sover. Derfor er vi best til å tenke ut kreative løsninger i søvne.

40 hvaler strandet i ørkenen

En forhistorisk hvalkirkegård har nylig dukket opp i den knusktørre Atacamaørkenen – én km fra Stillehavet.

Antarktis’ skjulte fjell

Forskerne påtok seg en gedigen oppgave da de skulle kartlegge fjellkjeden Gamburtsev. Den ligger nemlig skjult under 3000 m is i Antarktis.

Nytt våpen mod romskrot

Forskerne har funnet et nytt våpen i kampen mot den økende trusselen fra romskrot – mer skrot.

Lysende fremtid FOR SOLCELLER

Nanoteknologi og nye materialer vil gjøre solceller så effektive at de kan konkurrere med fossilt brensel.

Les også om: Leger og botanikere jakter på Ötzis morder Forskere tvinger partikler ut av ingenting Sukker er mer vanedannende enn kokain Ubåten Alvin skal ned på 6500 meters dyp Utforsk Jordens følgesvenn: Månen i tall

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: