Frontpage 10/2010 DK

Velkommen til nr. 10/2010

Les om Tutankhamon og de nye DNA-undersøkelsene som har brakt oss nærmere et svar på hva som skjedde med ham.

11. juni 2010

11922 åpnet briten Howard Carter døren til det som skulle vise seg å være det mest spektakulære funnet i egyptologiens historie: Tutankhamons grav. Fortellingen om funnet er i seg selv en av vitenskapens mest fengslende detektivhistorier – men den slutter ikke med åpningen av graven. Mumien av barnekongen som gjemte seg bak den imponerende gullmasken, reiste nemlig en rekke spørsmål som siden har beskjeftiget forskerne. For hvilken skjebne var det Tutankhamon led for over 3300 år siden?

Ble den unge faraoen myrdet av maktbegjærlige rivaler, var han offer for en ulykke, eller døde han rett og slett som følge av sin egen svake helse? Moderne DNA-undersøkelser har nylig gitt oss flere svar. Vi kjenner nå den sannsynlige dødsårsaken, og resultatene har også gitt oss ny innsikt i Tutankhamons liv og familieforhold. Vi vet nå med andre ord vesentlig mer om hvem han var. Les om mannen bak gullmasken i dette nummeret.

Ane Thurid Brudi redaktør

Naturens største bedragere Møt apen som roper ”Ulv, ulv”. Krabben som brisker seg med en falsk klo. Og pungrotten som later som om den er død. Dyrene bruker en rekke triks for å skaffe seg makt, mat og sex.

Nå vil forskere dyrke biff av stamceller Kjøttproduksjon belaster både miljøet og klimaet, men kanskje er det en overraskende løsning på vei: kjøtt dyrket av stamceller i laboratoriet.

På oppdagerferd i dimensjonene Vi opplever normalt verden som tredimensjonal. Men kanskje er det i alle punkter seks nye skjulte dimensjoner.

Hjernens mysterier: Hva er intelligens? De siste årene har hjerneforskerne lært mer om hvorfor noen er skarpere enn andre, og hvor intelligensen hører hjemme i hjernen.

Vanntårn reiser seg i ørkenen Tyske forskere har funnet en ny metode som kan forsyne verdens tørreste strøk med vann. Tårn fulle av salter kan ved hjelp av solenergi vri vanndamp ut av luften.

Les også om: Magneter gjør kjemoterapi mer effektiv Brannslukking skal avkjøle Jordens klima Likklede avslører spedalskhetens historie Slik måler geologene jordskjelv

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: