Vulkan – hav skjuler kjempevulkan

Hav skjuler kjempevulkan

En gigantisk slukket vulkan er blitt funnet på bunnen av Stillehavet. Vulkanen reiser seg 1100 m fra havbunnen og strekker seg over et område på 7 km.

5. januar 2015

Fem tusen meter under Stillehavets overflate lurer det en enorm vulkan som frem til nå har klart å holde seg utenfor vitenskapens rampelys. Vulkanen ble oppdaget under en ekspedisjon nær den øde beliggende øya Johnston Island cirka 1300 kilometer vest for Hawaii.

Vulkan steg frem i uutforsket område

Forskere ved amerikanske University of New Hampshire var i gang med å kartlegge havbunnen på det uutforskede området midt i Stillehavet med en såkalt flerstrålesonar. Sent en kveld steg det plutselig frem bilder av giganten på skjermen om bord i forskningsskipet.

Vulkanens kjegleformede spiss rager hele 1100 meter opp over havbunnen. Forskerne målte opp vulkanen, og dataene viste at sidene er bratte og skråner cirka 23 grader, og at foten har en diameter på syv kilometer.

Gigantvulkan funnet med sonar

Forskerne fant den undersjøiske vulkanen ved hjelp av såkalt flerstrålesonar. Teknikken lar forskerne skape 3D-kart over havbunnen helt ned til 11 000 meters dyp.

Sonaren sender lydbølger ned gjennom vannet i forskjellige retninger, deretter vender ekkoene tilbake til skipet. Lydsignalene vises som 3D-bilder på en dataskjerm på skipet.

Den nyoppdagede vulkanen er 100 mill. år gammel

Fremdeles er ikke den undersjøiske vulkanen blitt tildelt noe navn, og forskerne har ennå til gode å utforske den i detalj. Maringeologen James Gardner, som leder forskningsgruppen bak oppdagelsen, anslår at vulkanen er omkring 100 millioner år gammel.

3D-teknologi tvinger frem havets hemmeligheter

Det er ikke bare vulkaner forskerne finner på havets bunn ved hjelp av sofistikert sonar- og 3D-teknologi. Bli med i artikkelen når franske marinarkeologer graver ut krigsskip på 90 m dyp:

Her ligger vulkanen

Forskerne fant vulkanen 1300 km vest for Hawaii ved Johnston Island.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: