Tornadovern

Midtvesten, USA – tornadoenes motorvei

Faren er stor for at en amerikaner møter en tornado. Kald og varm luft er hovedingrediensene i det kraftfulle værfenomenet.

Prærien eller “The Great Plains”, som Midtvesten i USA også heter, er det stedet på kloden der sjansene for dannelse av tornadoer er størst.

I vårmånedene kommer det kald og tørr polarluft fra nord, og fra sør kommer det varmere og fuktig tropisk havluft fra Mexicogolfen. Møtet mellom disse to luftmassene, og det at solen samtidig begynner å varme opp den store, flate prærien, er hovedingrediensene som gir de spesielt kraftige byge- og tordensystemene som skaper tornadoene.

Midtvesten er det stedet på kloden der det produseres flest tornadoer, og området kalles derfor “Tornado Alley” – tornadoalleen – eller “tornadoenes motorvei”.

Det er i gjennomsnitt rundt 800 tornadoer i hele USA gjennom tornadosesongen fra mars til august. Over 55 prosent av tornadoene oppstår i høysesongen i april, mai og juni, men kan forekomme året rundt.

Vitenskapens Univers

Vitenskapens Univers er en enestående bokserie som tar deg med til alle felter innen vitenskapens fascinerende verden. Du kan lese mer om serien og kjøpe første bind på Vitenskapens Univers.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: