Magma from Earth's core

Seismiske målinger avslører Jordens puls

Evig skiftende varmenivå skyter opp magma til hotspoter fra den ytre kjernen

5. november 2009

Jorden har et hjerteslag som med 15 millioner års mellomrom sender hyperkraftige strømmer av magma opp under vulkanske hotspoter på havbunnen. Ny, kontroversiell norsk forskning har fastslått dette.

Rolf Mjelde ved Universitetet i Bergen og Jan Inge Faleide ved Universitetet i Oslo brukte seismiske data for å bestemme tykkelsen på havbunnen mellom Island og Grønland. Island ligger på Atlanterhavsryggen som er en vulkansk sprekksone (Reykjanes-linjen). Der velter det opp magma fra Jordens indre, som presser havbunnsplatene på begge sider av sonen fra hverandre samtidig som den størkner og etablerer ny havbunn. Man tror at Island ligger rett over et hotspot der en strøm av ekstraordinært varm magma trenger gjennom den omkringliggende mantelen.

15 millioner års mellomrom

Rolf Mjeldes og Jan Inge Faleides seismiske undersøkelse viser at magmastrømmen under Island er særlig kraftig med 15 millioner års intervall. I disse periodene dannes det uvanlig tykk havbunn, og derfor kan man se vekslende områder med tykk og tynn havbunn på hele strekningen mellom Island og Grønland.

Oppdagelsen er spesielt interessant fordi amerikanske geologer har påvist et tilsvarende fenomen rundt et annet hotspot ved Hawaii i Stillehavet, der det ble dannet tykk havbunn på samme tid som på Island. At det skjer samtidig, tyder på et synkront pulsslag som påvirker hele Jorden under ett.

Rolf Mjelde mener nemlig at Island og Hawaii ligger så langt fra hverandre at pulsslaget neppe skyldes prosesser i den flytende mantelen, men at det oppstår helt inne ved Jordens kjerne.

Har Mjelde og Faleide og kollegene fra USA rett i sine teorier, kan oppdagelsen revolusjonere vår kunnskap om planetens indre. Ingen tradisjonell modell av klodens interne dynamikk kan nemlig forklare hvordan Jordens langsomme hjerteslag oppstår.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: