Chikyu

Japan vil bore ned til Jordens mantel

Astronauter har hentet stein på Månen, men geologer har foreløpig bare skrapt i Jordens ytterste skorpe. Nå skal et japansk forskningsskip forsøke å bore 10 km ned til Jordens mantel.

19. februar 2014

Både amerikanske og russiske geologer har tidligere måttet gi opp å bore ned til Jordens mantel. Temperatur, trykk og ikke minst borets enorme lengde gjør prosjektet til en like stor utfordring som å reise i solsystemet. Men nå har Japan kastet seg inn i kampen med verdens mest avanserte boreskip, Chikyu.

Seks propeller holder skipet i ro

Fordelen ved å bore til sjøs fremfor på land er at havbunnskorpen er vesentlig tynnere enn kontinentalskorpen. Til gjengjeld stiller det store tekniske krav å holde skipet rett over borehullet på åpent hav. Chikyu er derfor utstyrt med seks propeller, som gjør skipet i stand til å fastholde posisjonen i storm, kraftig strøm og opp til 4,5 m høye bølger.

Hittil har forskningsskipet bare gjennomført fire boringer over én km ned i havbunnsskorpen og bare én i mer enn to kilometers dybde. Men de boretekniske fremskrittene som er gjort i olje- og gassindustrien de senere år, får eksperter til å tro på prosjektet. Hvis det lykkes å skaffe den ene milliarden dollar som ”reisen” til mantelen forventes å koste, kan Chikyu senke boret i havet innen tiåret er omme og, om alt går bra, nå mantelen i begynnelsen av 2020-årene.

Les mer

Les hele artikkelen om japanernes bestrebelser på å bore ned til jordens mantel i Illustrert Vitenskap. Abonnenter på bladet kan laste ned artikkelen med knappen under.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: