nb_u10 Coalmine

Metan får gruver til å eksplodere

Over 30 mennesker mistet denne uken livet under en eksplosjon i en kullgruve i Ukraina. Årsaken skal ha vært forekomsten av eksplosiv metangass.

5. mars 2015 av Carsten Nymann

Denne uken overdøvet lyden av en stor eksplosjon i en kullgruve for en stund krigstrommene øst i Ukraina.

Selv om årsaken ikke er endelig avklart, er gruven Zasyadko ifølge ukrainske medier en av landets farligste når det gjelder ulykker med metangass.

Metan er hovedbestanddelen i naturgass og et naturlig biprodukt av kull. Eksplosjoner skjer når metankonsentrasjonen øker i et uventilert rom, og det oppstår f.eks. en gnist.

Ufortynnet metan tennes enkelt

Hvis det ikke er luft nok i en gruve til å fortynne metangassen, blir den ekstremt lett antennelig.

Når luften inneholder 9,5 prosent metan, danner metan og luft en gassblanding som er uhyre lett antennelig.

Det skal svært lite enrgi til utenfra, f.eks. en nist, før det eksploderer. Reaksjonen skaper vann, karbonmonoksid og en masse varme.

Ventilasjon er vanligste måte å forebygge på mot for høyt innhold av metan i luften. Men kullgruvene i Ukraina er kjent for å være gammeldagse og dårlig vedlikeholdt.

Metanreaksjon skaper trykkbølge

Reaksjonen varmer dessuten opp luften i gruven, og når den varme luften forsøker å utvide seg i den trange gruven, stiger trykket, noe som kan sette fart i en sjokkbølge.

I verste fall kan sjokkbølgen blåse kullstøv opp i luften, som deretter kan antennes av varmen fra selve metaneksplosjonen, noe som skaper en enda mer ødeleggende karboneksplosjon.

I noen land spres pulverisert kalkstein over kullstøvet i gruvene for å absorbere noe av varmen og holde på kullstøvet, slik at det ikke virvles opp i luften.

Metan er bare én utfordring

Utfordringene blir bare større disse årene, for selskapene borer dypere og dypere ned i jordskorpen. Snart må gruvearbeidernes jobb overtas av roboter:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: