Sinkhole, Guatemala City

Jorden åpner seg under oss

Flere og flere steder i verden oppstår det såkalte synkehull: plutselig oppståtte hull som på et øyeblikk kan sluke både bygninger og mennesker. Årsaken er at vi gjør stadig flere inngrep i grunnen. Men kanskje er det hjelp på vei. Geologer arbeider nemlig med å utvikle metoder til å kunne varsle om de farlige hullene.

7. mars 2011 av Keld Conradsen

Guatemala by, 31. mai 2010. Den tropiske orkanen Agatha har nettopp herjet i MellomAmerika med voldsomme regnskyll og omfattende ødeleggelser til følge. Idet man har tenkt å rydde opp, skjer det noe dramatisk i en av byens forsteder: Bakken gir etter og forsvinner i dypet, og et sirkelrundt, 18 meter bredt og opptil 60 meter dypt hull gaper mot himmelen – som om det var slått hull ned til helvete. Ved et mirakel var det ingen som omkom denne aller siste maidagen i 2010.

Tre år tidligere, i februar 2007, bare noen få kilometer borte, var man imidlertid ikke så heldig. Ved en katastrofe nesten identisk med den fra våren 2010 forsvant et hus i dypet sammen med tre personer som alle omkom i ulykken.

De spektakulære hullene i Guatemala by i 2007 og 2010 er såkalte synkehull, også kalt jordfallshull. De kan dannes helt naturlig og er også blitt det i en stor del av Jordens historie. De senere tiårene har de imidlertid begynt å oppstå oftere og oftere rundt om i verden, til stadig større forskrekkelse for oss mennesker. Men det er faktisk vår egen skyld, sier ekspertene. For i tillegg til at vi plasserer tunge bygninger og konstruksjoner på overflaten, griper vi også inn i grunnens vannbalanse. Mange steder har vi senket grunnvannsspeilet, og dermed øker risikoen for at grunnen åpner seg under føttene på oss.

Synkehull finnes overalt i verden. De varierer i størrelse fra under én meter til mange hundre i både bredde og dybde. Ved første øyekast kan de nesten virke overnaturlige. Hvordan i all verden kan det gå til at den gode og tilsynelatende solide bakken plutselig gir etter og forsvinner i dypet?

Fakta

Kalkstein skaper risikoområder mange steder: Flere forskjellige typer grunnforhold gir risiko for at synkehull oppstår, f.eks. når grunnen er av salt eller vulkansk pimpstein. De aller fleste hullene oppstår imidlertid i områder der grunnen består av kalkstein, som er en relativt lett løselig bergart.

Kalkstein finnes i grunnen mange steder i verden, også på våre nordlige breddegrader, slik vi ser på dette kartet.

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: