Polygon earth

Hva er steinsirkler?

Jeg har sett bilder fra Svalbard der det er landskaper som er preget av sirkler av stein. Hvordan oppstår slike mønstre?

Steinsirklene man kan se i arktiske strøk, kommer av gjentatte frost- og tiningsprosesser i bakken. Det medfører en sortering der det groveste materialet danner ringen og det fine blir liggende i midten. Sirklene kan variere fra ti centimeter og opptil flere meter i diameter.

Det kan også dannes andre mønstertyper i arktiske landskaper med steiner som er blitt sortert som striper i stedet for sirkler, eller der bakken har sprukket opp og dannet såkalt polygonjord uten at det finner sted noen klar sortering av materialer.

Stone stripes

Med datasimuleringer har forskerne påvist at det er snakk om to forskjellige prosesser. I den ene dannes det islinser i den kalde bakken, som sorterer stein og jord ved å flytte partikler mot områder der det finnes partikler av samme type.

Stone cirkles

I den andre prosessen presses steinstrukturene som har oppstått, sammen, fordi bakken rundt dem fryser til. Denne mekanismen drar steinstrukturene ut i avlange former som følge av intern transport av materiale i strukturenes lengderetning.

Når sorteringsmekanismen dominerer, er det steinsirkler som oppstår, mens polygonjord opptrer når pressmekanismen råder. Hvis terrenget skråner, kan det dannes striper.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: