svalbard1

Dra på arktisk ekspedisjon med Illustrert Vitenskap

Nå kan du bli med på ekspedisjonskrysstokt til Svalbard – porten til Nordpolen. Opplev enestående natur og gjenoppliv de store dramaene fra eventyrernes og hvalfangernes tid om bord det vakre, historiske skipet MS Nordstjernen.

19. november 2015

"Isbjørn på styrbord side"

Plutselig høres ropet i skipets høytaleranlegg. Og selv om vi er midt i en overdådig hovedrett, ryddes spisesalen på rekordtid. Passasjerene flokker seg rundt ripa med blikket, kikkerten eller teleobjektivet ivrig speidende etter den dovne kongen av Arktis, isbjørnen.

På ekspedisjon i Svalbard

Vi er på ekspedisjonscruise i Svalbard, den nordligste bebodde øygruppen på kloden, bare 1300 km fra Nordpolen. Digital Foto, Illustrert Vitenskap og Historie har i samarbeid med National Geographic chartret det historiske skipet MS Nordstjernen.

MS Nordstjernen

Og vi har stevnet ut på en helt unik reise til isbjørnens rike – en reise som ikke bare byr på ekstraordinære naturopplevelser og enestående fotomuligheter – vi møter også forhistoriske sjøuhyrer og glemte tyske soldater underveis.

Eventyrere valfartet til Svalbard

Helt siden nederlandske Wilhelm Barentsz satte første europeiske fot på Svalbard i 1596, har øygruppen vært et ettertraktet mål for de håpefulle og eventyrlystne.

Og rundt omkring kan du fortsatt se forvitrede jernbaneskinner og rustne dampmaskiner, steinete gravhauger og forlatte gruvesjakter – tause vitnesbyrd om øygruppens dramatiske og underholdende historie.

Underveis på turen foretar vi landgang på historiske steder, etterfulgt av foredrag med masse overraskelser. Visste du f.eks. at det var her tyske forskere på en avsides værstasjon var de siste til å overgi seg til en måpende norsk kaptein – fire måneder etter at krigen var slutt?

Fotografens frosne paradis

Da Willem Barentsz første gang fikk landkjenning med den forrevne kystlinjen, ga han landet navnet Spitsbergen, De spisse fjellene.

Barentsz var også navnefar til Bjørnøya, hvor mannskapet hans kjempet i to timer mot en isbjørn, og slik satte han ord på Svalbards to mest iøyenfallende kjennetegn: fjell og bjørner. Begge er ettertraktede motiver for fotografer, akkurat som øygruppens enestående fugleliv og asurblå isbreer.

Med om bord har vi den prisbelønnet National Geographic-fotografen Mattias Klum, som vil dele erfaringen sin med naturfotografi og som hver dag vil holde workshops hvor du kan få hjelp til å forbedre blinkskuddene dine.

Jurassic World ligger på Svalbard

Bjørner og fjell studeres også flittig av de mange tusen forskerne som hver sommer valfarter til Svalbard, bl.a. til den lille bygden Ny Ålesund, hvor vi skal ligge til kai.

Opprinnelig huset bygden et helt minisamfunn bygget opp rundt en kullgruve, men i dag hører bebyggelsen til forskernes arktiske frontlinje. Her i den knitrende, friske polarluften er instrumentene så fintfølende at klimatologene kan fange opp "fotavtrykket" til avgassene fra skip som seiler langs norskekysten.

En annen forskergruppe som dras mot øygruppen og dens oppimot en milliard år gamle grunnfjell, er paleontologene. Noen av de største dinosaurfunnene i nyere tid har skjedd på det såkalte Janusfjellet, bl.a. den gigantiske havøglen – som tilhører arten pliosaurer – som hadde et hode som målte to meter og et bitt fire gange kraftigere enn T. rex.

Med om bord har vi den norske paleontologen Jørn Hurum, som leder utgravningene og har vunnet flere priser for evnen til å levendegjøre forskningen sin. Han vil guide oss millioner av år tilbake i tid til den gang da vannet ble pisket til skum av de fryktinngytende rovøglene.

Champagne på dekk

Tilbake på dekk på styrbord side lyder ropet: "Der er han". Og ganske riktig. Inne på bredden går en isbjørn.

Øyene er hjem for over 3000 bjørner, som dermed overgår de 2200 fastboende menneskene i antall. Vi har møtt Svalbards ekte innbygger og kan med ro i sinnet sette kurs hjemover mens vi skåler i champagne under midnattssolen på akterdekket av MS Nordstjernen.

Kort om turen

  • Dato: 14–19. Juli 2016
  • Foredrag med den verdensberømte naturfotografen Mattias Klum.
  • Fossiljakt og foredrag med den internasjonalt anerkjente paleontologen Jørgen Hurum.
  • Spesialutdannede guider viser deg natur og historie.
  • Hver deltager får en velkomstpakke med en vanntett tursekk, kikkert, kart og et 100-siders spesialmagasin med de beste artiklene om naturfotografi, isbjørner og polarforskning.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: