nb_u12 Arctic

Russerne ruster opp i Arktis

Russland bringer nå kaldkrigsstemningen til Arktis. President Putin har iverksatt militærøvelser i området der fem nasjoner kjemper om retten til å utvinne gass, olje og verdifulle mineraler.

19. mars 2015 av Carsten Nymann

38 000 soldater, 3360 utstyrsenheter, 41 krigsskip, 15 ubåter og 110 fly og helikoptre deltar i en stor militærøvelse som Russland holder på med i Arktis.

Russlands øvelser trekker stemningen i Arktis enda lenger ned under nullpunktet.

Fem land kjemper nemlig om rettighetene til å utvinne olje og verdifulle mineraler som f.eks. mangan, kobolt og kobber fra grunnen i Arktis.

Steinprøver skal bevise eierskap

Russerne har lenge vært aktive i området. En russisk atomubåt har f.eks. samlet steinprøver i tre kilometers dybde fra den såkalte Mendelejev-ryggen for å bevise at ryggen geologisk sett er en del av Russlands kontinentalsokkel.

Atomubåten er bygget av titan og inndelt i flere mindre rom, slik at den ikke imploderer under det store trykket.

Ubåter undersøker havbunnen

Ubåter og isbrytere har de siste årene inntatt Arktis nettopp for å undersøke havbunnen og undergrunnen. Oppgaven er vanskelig på grunn av det tykke islaget.

Derfor sender forskerne lydbølger ned mot havbunnen med en kjempeluftkanon. Lydbølgene fra kanonen reflekteres forskjellig i undergrunnen alt etter innhold, og på den måten kan forskerne avsløre f.eks. olje og tegn på mineraler.

Russere plantet flagg i 2007

Et eksempel på Russlands interesse i området kom også til syne i 2007, da en robot plantet det russiske flagget fire km nede i havet på Nordpolen. Les mer om kampen mellom de fem arktiske kyststatene og forskernes arbeid i det iskalde Arktis her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: