Oil well

Hvordan dannes olje?

Jeg har hørt at olje bare kan bli til i et oljevindu. Hva i all verden er det?

2. mai 2011

Oljen dypt nede under bakken er ofte blitt til med alger som utgangspunkt, men før algene blir til olje, er det nødvendig at en rekke omstendigheter er innfridd.

Oljedannelse krever to ting. For det første må organisk materiale isoleres i et oksygenfritt sediment. Oksygen fører med seg dyr som nedbryter det organiske materialet, og da blir det ingen olje. For det andre må materialet utsettes for både trykk og varme. Det skjer ved at det avleires ytterligere sedimenter over det første.

Et oljevindu er et område i grunnen der alt ligger til rette for oljemodning, bl.a. den geotermale gradienten, som forteller hvor mye temperaturen stiger når man går 100 meter ned i bakken. For å danne olje må gradienten ligge mellom 1,8 °C og 5,5 °C per 100 meter. Den tunge råoljen dannes ved lave temperaturer og på middels dyp, f.eks. ved 40 °C på 1000 meters dyp.

Når oljen er blitt til olje, må den flytte seg til et annet miljø fordi bergartene som kan lage olje, er svært massiv leirstein og skifer som oljen ikke kan pumpes opp av. Imidlertid er oljen lettere enn steinmassene som omgir den, og den beveger seg derfor mot jordoverflaten. For å unngå at oljen fordamper, må den mer porøse bergarten ha et lokk, eksempelvis et lag leire.

Fakta

Olje krever bestemte trykk og temperaturer

Skal alger omdannes til olje, kreves det ikke bare et helt oksygenfritt miljø, men også helt konkrete trykk og temperaturer. De stedene der de rette forholdene foreligger, kaller geologene oljevinduet.

Utforsk de dypeste hager og de fjerneste galakser.

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: