Greenlands underground

Nå blir det skattejekat på Grønland

I millioner av år har enorme mengder råstoffer ligget urørt i grunnen på Grønland. Nå er de første tillatelsene til gruvedrift gitt av øyas selvstyre, og selskaper strømmer til for å få fingrene i rikdommene.

Les om skattejakt på Grønland

I Illustrert Vitenskap nr. 9 finner du artikkelen “På Grønland er det nå klart for skattejakt". Der kan du bla. lese om hvilke gruveeventyr som skal begynne på verdens største øy, og hvordan de mange rikdommene i grunnen på Grønland er blitt dannet gjennom milliarder av år.

Er du abonnent på Illustrert Vitenskap kan du lese artikkelen ved hjelp av knappen her:

Grønlands råstoffer

Undergrunnen og fjellene på verdens største øy rommer enorme rikdommer i form av industrimetaller, sjeldne jordartsmetaller, edelstener og edelmetaller.

Hvis de mange råstoffene hadde ligget et annet sted på Jorden, ville de for lengst ha vært utnyttet: Den barske naturen og den manglende infrastrukturen i fjellene har til nå satt en stopper for gruvedriften.

Første tillatelse til gruvedrift

Men nå strømmer gruveselskapene til Grønland i jakten på å få ta del i det grønlandske skattkammeret. Det grønlandske selvstyret har gitt den første tillatelsen til gruvedrift, som er gått til selskapet London Mining. De vil anlegge en jerngruve i bunnen av Nuukfjorden ved Isua. Der inneholder fjellene opp mot 350 millioner tonn jern, som er dannet i noen av verdens eldste fjell for flere milliarder år siden.

Jakt på sjeldne metaller

Det er også gitt tillatelse til å utvinne uran, noe som åpner en mulighet til å bryte sjeldne jordartsmetaller ved Kvanefjellet på Sør-Grønland. Her kan metallene nemlig ikke utvinnes uten å få med uranet fordi begge er bundet i de samme mineralene.

De sjeldne jordartsmetallene er spesielt viktige i moderne teknologier, slik som smarttelefoner og datamaskiner, og også i flere grønne teknologier, f.eks. vindmøller.

Oljehåpet lever

Men det er ikke bare på selve øya at de verdifulle råstoffene skjuler seg. Det er også stor sannsynlighet for å finne kolossale mengder med olje og naturgass utenfor Grønland-kysten.

Utenfor øya Disko og i Baffinbukten ved Vest-Grønland er flere oljeselskaper i gang med å lete under havbunnen etter de ettertraktede svarte dråpene. Nå har oljejakten også gått i gang utenfor Nordøst-Grønland. Her vurderes det at 9 milliarder fat olje ligger og venter på å bli hentet opp.

Farlige arbeidsforhold

Isforholdene i havet utenfor Nordøst-Grønland gjør stedet til et av verdens verste å arbeide i, og det finnes ennå ikke metoder til å operere trygt i de farlige farvannene. Dermed må oljejakten vente noen år med å slutte seg til skattejakten på Grønland, som ser ut til å kunne bli århundrets gruveeventyr.

Les mer om skattejakt på Grønland

I Illustrert Vitenskap nr. 9 finner du artikkelen “På Grønland er det nå klart for skattejakt". Der kan du bla. lese om hvilke gruveeventyr som skal begynne på verdens største øy, og hvordan de mange rikdommene i grunnen på Grønland er blitt dannet gjennom milliarder av år.

Er du abonnent på Illustrert Vitenskap, kan du lese artikkelen ved hjelp av knappen her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: