Oil spunge

7. Supersvamper suger åtte ganger egen vekt i olje

Aerogel er et ultralett, gassfylt materiale som blant annet er utviklet av NASA. Det kalles også ”fryst røyk” for det veier så lite. Det består av 99 prosent luft, men har ikke desto mindre en imponerende stor sugeevne.

31. mars 2011 av Ib Salomon

Fordeler: Gelen kan spres som granulat eller som blokker, og kan eksempelvis legges ut som en voll som hindrer oljen i å nå inn til kysten. Oppsamlet olje kan vris ut av gelen og brukes. Det samme kan gelen. Den vil også kunne benyttes på tilsølte kyster og til å suge opp oljeflekker fra steiner og strender. Samtidig er gelen helt forurensningsfri.

Ulemper: Prisen er relativt høy, og metodens effektivitet i praksis er ennå ikke dokumentert. Men alt tyder på at bruken medfører svært få, om noen, ulemper.

Status: Amerikanske forskere ved Case Western Reserve University har utviklet en variant de kaller Aeroclay. Den flyter på overflaten og suger til seg olje lik en svamp som suger vann. Gelen kan suge opp åtte ganger sin egen vekt. Utviklingsarbeidet er ennå ikke avsluttet, og metoden er uprøvd i stor skala. En ny og videreutviklet utgave av gelen ventes lansert i løpet av et års tid.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: