oil-eating bacteria

6. Bakterier eter opp oljen

Overalt i havet finnes det bakterier som kan fortære hydrokarbonene som oljen består av. Forskerne har også genmanipulert bakterier slik at de blir ekstra oljesultne, men samtidig kanskje farlige å slippe løs i naturen.

31. mars 2011 av Ib Salomon

Fordeler: Bakterier er ikke noe nytt i naturen. De er effektive, og når det ikke er mer å spise, sulter de i hjel. Kan med fordel brukes langs vanskelig tilgjengelige kyster.

Ulemper: Det tar tid før det finnes nok bakterier til at det har noen betydning. Setter man ut genmanipulerte bakterier, kan de kanskje utkonkurrere naturlige bakterier og forandre den økologiske balansen.

Status: Skjer det et oljeutslipp, vil antallet oljeetende bakterier stige raskt. Veksten kan stimuleres ved å tilføre næringsstoffer, med fare for at det oppstår oksygenmangel. Skylles oljen opp på land, har man med hell spredt oljeetende bakterier på den.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: