Woman smelling roses

Sød roseduft er rå kemi

Den søte roseduften, som på valentinsdag henger tungt i luften over elskende par, er resultatet av en nøye avstemt vals mellom molekylene i rosen.

13. februar 2015 av Carsten Nymann

Valentin er over oss, og den søte rosenduften henger i luften i både blomsterbutikker og hjemme.

Roseduften vi kjenner fra parfymer, skjønnhetsprodukter og rosenvann stammer ifølge kjemikerne fra én spesifikk roseart, nemlig damaskrosen.

Selve roseduften er imidlertid satt sammen av en rekke kjemikalier, blant annet roseoksid, som avgir en søt, fruktlignende duft med anstrøk av mynte og sitrus.

Kjemikalier henger over valentinsdag

Og duftsporet på valentinsdag blir enda mer innviklet, forklarer kjemikeren Raychelle Burks ved American Chemical Society.

Roseoksid består nemlig i seg selv av fire kjemikalier – eller molekyler– og alle er satt sammen av 10 karbonatomer, 18 hydrogenatomer og 1 oksygenatom.

At molekylene trass i likhetene er forskjellige, skyldes et fenomen kalt kiralitet, som er gresk for ”hånd”: Våre to hender består av nøyaktig samme bestanddeler. Likevel er de ikke identiske fordi de jo er ”speilvendte”.

På samme måte er atomene i de fire tilsynelatende identiske roseoksidene plassert på forskjellige måter, og det gjør at de avgir forskjellige lukter.

Valentinsdaglukten skyldes ett molekyl

Roseoksidet ”2-S, 4-R” lukter f.eks. ifølge forskerne mest intenst og bidrar mest til den klassiske roseduften som preger valentinsdagen.

Det kreves en mengde på så lite som 0,5 milliarddeler i luften for at nesen skal kunne fange opp duften av valentinsdag.

En endring ødelegger duften av valentinsdag

At vi fysisk kan skille mellom duftene fra de fire molekylene, skyldes at de har forskjellige former.

Som nøkler som passer mer eller mindre perfekt inn i en lås, interagerer duftmolekylene på forskjellig vis med en reseptor i nesen.

Ved å endre bare en smule på atomenes orden endres duften som rosen avgir dramatisk, og den romantiske luften på valentinsdag er forduftet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: