Raspberries

Hvorfor smaker mange planter så godt?

Bringebær, jordbær og kirsebær er deilig sommermat. Men hvordan har det seg at naturen gir oss en slik smaksopplevelse?

24. juni 2011

Planter setter bær og frukt for frøspredningens skyld. En søt smak lokker dyr, og særlig fugler, til å spise dem og dermed spre frøene.

En fugl som spiser et bær, fordøyer fruktkjøttet som gir den energi. Frøene kan den derimot ikke fordøye. De blir i stedet gulpet opp eller passerer hele veien gjennom fuglens fordøyelsessystem. I begge tilfellene vil trolig frøene havne et godt stykke unna planten. Det er en fordel at frøene lander i forskjelligartede miljøer, for det øker sjansen for at noen av dem overlever.

Samtidig vil ikke frøene konkurrere med morplanten om vann, lys og næringsstoffer, noe som ville blitt et faktum hvis de hadde slått rot like i nærheten. De søte bærene er altså en fordel både for planten og fuglen. Fordi planten ikke kan avse deler av røtter, stengler og blader, er disse plantedelene ofte beskyttet av torner, bitter smak eller giftstoffer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: