Når jordbær modner, blir det grønne fargestoffet klorofyll erstattet med røde fargestoffer, antocyaniner. 

© Shutterstock

Hvor kommer fargen til jordbær fra?

Jordbærets røde farge kommer fra plantefargestoffer som gjør bæret attraktivt for dyr og mennesker som skal spre frøene i det.

10. juli 2017

Den røde fargen i jordbær skyldes en gruppe stoffer som heter antocyaniner. 

De er plantefargestoffer, akkurat som karoten, som farger gulrøtter oransje, og klorofyll, som farger blader grønne. 

>> Les mer om naturens vidunderlige verden. Kjøp Illustrert Vitenskap her.

Mens jordbærene er umodne, sørger klorofyll i cellene for å gi bærene en blek grønn farge. Når bærene etter hvert begynner å modnes, går en rekke ulike prosesser i gang i bærenes celler. 

Jordbærets farge og smak gjør det attraktivt

Noen enzymer begynner å bryte ned klorofyll, mens andre enzymer går i gang med å konvertere stivelse til sukker. Sukker har to viktige funksjoner. 

Dels gjør det jordbærene søte og dermed mer attraktive å spise for de dyrene som skal spre frøene. 

Dels inngår sukkeret i kjemiske reaksjoner som konverterer en gruppe fargeløse stoffer, antocyanidiner, til de fargerike antocyaninene. Dermed begynner bæret å skifte til den karakteristiske rødfargen.

FRUKT MODNER HVERANDRE


  • Modning: Molekylet etylen er med på å sette i gang modningen av bær og annen frukt. I flere typer frukt, blant annet bananer og epler, sørger etylen også for at modningsprosessen fortsetter etter at frukten er plukket. Frukt i et fruktfat kan faktisk frigi etylen til hverandre og få naboene til å modne raskere. Fruktprodusenter utnytter denne gassens egenskaper og fyller luften rundt frukten med etylen for å gjøre at den modner raskere. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: