Her er verdens mest radioaktive steder

INTERAKTIVT KART:Atomalderen har satt sine spor. Klikk deg inn på verdenskartet nedenfor, og se videoklipp fra stedene på kloden der det er mest radioaktivitet.

Radioaktivitet: Ikke bare en by i Russland

Det mest radioaktive stedet i verden er rundt byen Tsjeljabinsk i Uralfjellene, der Sovjetunionen i mange tiår produserte plutonium til atomvåpen. Her er forurensningen langt større enn f.eks. rundt det havarerte atomkraftverket Tsjernobyl i Ukraina.

Men mange steder rundt om i verden har atomalderen satt sine spor.

Klikk deg inn på kartet nedenfor, og les om og se fascinerende og skremmende videoklipp fra verdens mest radioaktive steder.

Lynakademiet om radioaktivitet

Vil du vite mer om hva radioaktivitet er? Ta en leksjon i Lynakademiet vårt.

Radioaktivitet bryter ned og helbreder

Radioaktivitet har skremt og fascinert helt siden Marie Curie isolerte radium i 1898. Siden da har radioaktivitet vært utnyttet til både fiendtlige og fredelige formål.

Det kan du lese mye mer om i artikkelen nedenfor:

Vi kan verken se, føle eller smake den, men den finnes overalt omkring oss, og i høye doser dreper den oss. Radioaktiviteten har skremt og fascinert helt siden Marie Curie isolerte stoffet radium i 1898. Fysikerne skjønner hvordan den energirike strålingen oppstår, men kan ikke måle nøyaktig hvor farlig den er. RadioaktivitetRadioaktivitet Les hele artikkelen