Sleipner Field

Mens vi venter ...

Løsninger på klimaproblemene kan gjennomføres i løpet av bare 25 år. Før de er satt ut i livet, er det flere ting vi kan gjøre

9. november 2009 av Ib Salomon

Kan vi lagre CO2

Mens vi omstiller oss til et samfunn uten vesentlige CO2-utslipp, er det teknisk sett ingenting i veien for å skille ut CO2 fra røyken fra kraftverk og industri og pumpe det ned i lommer i grunnfjellet. Metoden kalles CCS, carbon capture and storage, og er alt i bruk noen steder i verden, blant annet på oljefeltet Sleipner i Nordsjøen. Det er også satt i gang forsøk ved kraftverk på forskjellige steder i verden.

Lommene i grunnfjellet kan blant annet være tomme gassfelt på minst 800 meters dyp – for det er først så langt nede at CO2 kan lagres som væske.

La være å sløse

Mange år med enkel tilgang til billig og rikelig energi har gjort oss likegyldige til den. Vi er faktisk blitt mestere i å sløse. En av de raskeste metodene for å redusere utslippet av CO2 går ut på å kartlegge hvor sløsingen skjer og samtidig bytte til en ny og mer effektiv teknikk.

I de fleste av verdens elverk blir bare cirka 30 prosent av energien fra kull, gass eller olje omgjort til strøm. Resten ender som varme som sjelden blir utnyttet.

Tar man i bruk fjernvarme eller fjernkjøling, kan over 90 prosent av energien komme til nytte. Effektiviseringer som dette lønner det seg å satse på, parallelt med en omlegging av vår totale energiproduksjon.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: