nb_u23 Ocean

Kjempestøvsuger skal fjerne plast fra havene

En to kilometer lang støvsuger som skal fjerne plastavfall fra verdens hav, blir installert utenfor japansk øy til neste år.

3. juni 2015 av Karen Grubbe

300 millioner tonn. Så mye plast blir hvert eneste år kastet ut i naturen. Da plast nedbrytes svært langsomt, hoper det seg opp, og bare i verdens hav flyter det for øyeblikket bortimot fem billioner plastbiter rundt. Årlig dør over en million havfugler som følge av plastforurensning.

Men nå prøver organisasjonen The Ocean Cleanup et system som enkelt og billig fjerner plasten fra havene.

Flytende barrierer fanger plasten

Det nye systemet er festet til bunnen og fanger opp plast ved hjelp av flytende bommer. De fører plastikken inn mot midten av systemet, hvor en lagerboks suger inn plasten og oppbevarer den. Boksen tømmes deretter jevnlig.

Systemet flyter på overflaten og fanger inn plast som er lettere enn vann, mens havdyrene svømmer under barrierene.

Systemet utnytter at plasten fanges opp av havstrømmer som fører med seg avfallet, slik at det automatisk kommer forbi støvsugerne. På den måten kan systemet rense store områder av havet, selv om det er festet til bunnen.

Systemet prøves ut i Japan i 2016

I 2016 skal det nye systemet installeres utenfor den japanske øya Tsushima, og der skal det samle inn plast i to år. Med en lengde på to kilometer blir bommene den lengste flytende strukturen i havet.

På lengre sikt skal teamet bak The Ocean Cleanup-system innføre systemet flere steder og gradvis forlenge bommene.

Planen er at det senest i 2020 skal installeres en 100 kilometer lang struktur i Stillehavet mellom Hawaii og California. Her vil systemet kunne fjerne rundt halvparten av plasten som flyter rundt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: