Plast toppbilde

Forskere forvandler plastflasker til drivstoff

En helt ny metode som forvandler plastavfall til diesel og industrivoks, kan kanskje være med på å gjøre noe med søppelmarerittet i verden.

23. juni 2016 av Nanna Vium

Søppelplassene bugner av plast, vi produserer altfor mye plastemballasje, og hvis ikke vi gjør noe snart, vil det om 35 år være mer plast enn fisk i verdenshavene.

Alvoret er stort når ekspertene uttaler seg om verdens utfordringer knyttet til plasten – og en bærekraftig løsning har latt vente på seg.

Men nå har en rekke forskere fra University of California og Shanghai Institute of Organic Chemistry kommet et lite skritt nærmere.

Vanskelig å bryte ned

De har utviklet en metode som forvandler plastflasker og plastposer til diesel og industrivoks. Dermed blir det mulig å resirkulere plast til andre formål.

Det kan høres enkelt ut, siden polyetylen – den mest utbredte plasttypen – er bygget opp av grunnstoffene karbon og hydrogen, akkurat som hydrokarbonene diesel består av.

Men prosessen har likevel skapt problemer for forskere verden over, for de stabile kjemiske forbindelsene i plasten er vanskelige å bryte ned.

En langsom prosess

Ved hjelp av såkalte kjemiske katalysatorer har forskerne nå likevel klart å skille hydrogenatomene fra karbonatomene. Resultatet er en komplisert prosess som endrer strukturen i polyetylen til enten diesel eller industrivoks.

Prosessen krever bare en temperatur på 175 grader, langt mindre enn ved tidligere forsøk.

En ulempe er likevel at selve forvandlingen tar fire dager å gjennomføre, og at de kjemiske katalysatorene er dyre.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: