nb_u33 bolde

96 millioner baller skal holde på vannet

Nå tar Los Angeles i bruk nye midler for å redde de sparsomme vannressursene sine. 96 millioner svarte baller skal stoppe fordampingen, og ballene kan til og med forhindre kreft hos forbrukerne av drikkevannet.

13. august 2015 av Anne Lykke

Å slippe 96 millioner gummiballer ned i et 175 hektar stort vannreservoar virker kanskje ikke som den lureste ideen. Men tanken er faktisk svært gjennomtenkt. De små, svarte ballene skal nemlig dekke overflaten og hindre at drikkevannet fordamper.

Hindrer fordamping av 1100 mill. liter vann

Los Angeles opplever i disse tider massiv tørke, og vannressursene er knappe. Derfor benytter Los Angeles Reservoir, som det første i verden, seg av de flytende gummiballene som reflekterer sollyset, slik at varmen ikke konsentreres i vannet. Dessuten beskytter ballene vannet mot støv og kjemikalier.

Ifølge beregninger kan ballene forhindre over 1100 millioner liter vann i å fordampe per år fra reservoaret, som bader i den intense sør-californiske solen.

Baller forhindrer kreft

De svarte, såkalte skyggeballene forhindrer dessuten en farlig reaksjon mellom bromid (BrO2-), som finnes naturlig i grunnvann, og klor, som brukes til å desinfisere vannet.

Når sollys reagerer med de to kjemiske stoffene, dannes det kreftfremkallende stoffet bromat. Men den reaksjonen skal ballene altså forhindre.

Løsningen kan være avsalting av sjøvann

I California har myndighetene også oppført et kjempeanlegg som kan avsalte sjøvann nettopp for å sikre at det er drikkevann i kranene de kommende årene.

Les mer om avsaltingsanlegget og andre teknologier som skal redde Jorden fra klimaendringene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: