Owls

Varme vintre får nattugler til å skifte farge

Klimaendringer fører til at den brune utgaven av den finske nattuglen har lettere for å overleve vintrene enn den grå.

Den økende temperaturen på Jorden kan få dyr til å skifte utseende ifølge en undersøkelse ved University of Helsinki i Finland. Forskerne studerte fargeutviklingen på nattuglen Strix aluco, som opptrer i både grå og rødbrun utgave.

Forskerne med Patrik Karell i spissen har sammenlignet informasjon fra ringmerkinger gjennom de siste 30 årene, og det viste seg at flere grå enn rødbrune nattugler overlever de kalde vintrene. Årsaken er trolig at gråfargen kamuflerer uglen bedre for fiender i snødekte omgivelser enn den rødbrune fargen, som til gjengjeld gir bedre vern når trærne ikke er dekket av snø.

Dette faktum har tradisjonelt betydd at bestanden av finske nattugler har bestått av cirka 70 prosent grå og 30 prosent rødbrune individer. Men de generelt sett varmere vintrene som skyldes den globale oppvarmingen, har gitt en 50–50 fordeling mellom de to uglefargene. Dette kan få betydning for fremtidens uglebestander. De rødbrune uglene har nemlig også et dårligere immunforsvar enn de grå artsfellene, noe som reduserer de brune uglenes overlevelsesevne.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: