Niagara Falls frozen

Utett Arktis fryser Niagara Falls

Niagara Falls og store deler av USA er bunnfrosset helt inn til uavhengighetserklæringen. Ifølge klimaforskerne skyldes kulden at den globale oppvarmingen har stukket hull på Nordpolen.

24. februar 2015 av Carsten Nymann

Allerede i januar 2014 bet kulden seg fast i USA og tvang temperaturen i kne slik at selv sørstatene opplevde rekordlave temperaturer og tosifrede minusgrader.

Og inntil videre lever 2015 helt opp til fjorårets tur i fryseren.

I New York er Hudson-elven islagt, 80 prosent av de store sjøene i midtvesten har stivnet og selv de fossende vannmassene i Niagara Falls på kanten av Canada har bukket under for kulden.

Niagara Falls kan takke global oppvarming

Paradoksalt nok bærer den globale oppvarmingen ifølge forskerne skylden for kulden som har rammet Niagara Falls.

Den såkalte polare jetstrømmen, som normalt går rundt Jorden ved 60. breddegrad og holder kulde og varme skarpt atskilt, slingrer nemlig voldsomt for tiden.

Punktert Arktis lekker kulde til Niagara Falls

Årsaken er at temperaturen på Nordpolen har steget med rundt 10 grader i forhold til for 50 år siden, og når temperaturforskjellen mellem sør og nord blir mindre, blir jetstrømmen svakere.

Konsekvensen er at varm luft noen steder når høyt mot nord, mens kald, arktisk luft trenger ned langt mot sør og lammer Niagara Falls eller – som i 2014 – når helt ned til subtropiske Florida i USA.

Niagara Falls-syndrom rammer Europa

Selv om Nord-Amerika er hardest rammet akkurat nå, må europeerne slett ikke kaste dunjakkene, advarer klimaforskerne. Europa kan svært vel bli neste offer for den punkterte polare jetstrømmen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: