varm april

En svett april tyder på varmerekord for 2016

De siste tallene fra Nasa bekrefter det nærmest forutsigbare: April har aldri vært varmere, og det er 99 prosent sannsynlighet for at 2016 blir det varmeste året som noensinne er målt.

19. mai 2016 av Karine Kirkebæk

Denne april-måneden er den varmeste som noensinne er målt. Det er 99 prosent sannsynlighet for at dette blir det varmeste året i Nasas temperaturmålinger, som går tilbake til 1880.

Rekordene er dessverre ikke overraskende, og ifølge Nasas data er april den syvende måned på rad som slår tidligere varmerekorder.

Vårmåneden var 1,11 grader varmere enn gjennomsnittet for tidligere april-måneder.

99 prosent sikkerhet

Først i oktober 2015 kunne forskere slå fast at fjoråret ville bli det varmeste som var målt.

Den amerikanske myndigheten NOAA – National Oceanic and Atmosperic Administration – følger også temperaturutviklingen, men de har ikke publisert data for april.

Men hvis både Nasa og NOAA måler april til å være den varmeste så langt, mener Gavin Schmidt, som er leder hos Nasas Goddard Institute for Space Studies, at 2016 med 99 prosent sannsynlighet blir det varmeste året som er målt siden 1880.

Vanskelig å holde avtale

Ifølge forskernes spådommer vil 2016 være mellom 1,2 og 1,4 grader varmere enn før den industrielle revolusjon.

Det gjør det vanskelig å overholde klimaavtalen fra Paris i fjor, som går ut på at den gjennomsnittlige globale temperaturstigningen skal holdes under to grader i forhold til førindustrielt nivå – og helst 1,5.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: