Kan man hindre at is utvider seg?

Når vann fryser til is, utvider det seg. Hva skjer om man fyller vann i en meget sterk beholder og kjøler den ned?

1. september 2009

I likhet med noen få andre stoffer har vannet den egenskapen at det utvider seg når det blir kaldere. Grensen for vann ligger på fire grader celsius. Under denne temperaturen utvider det seg og blir lettere. Det er blant annet grunnen til at isfjellene flyter rundt på havet i stedet for å synke til bunns. Uhyre sterke krefter settes i sving når vann utvider seg. Når vannansamlinger fryser til is i fjellsprekker om vinteren, hender det rett som det er at fjellet sprenges i stykker. Derfor er det vanskelig å holde vannet fanget når det kjøler seg ned. Hadde man imidlertid klart å konstruere en tilstrekkelig sterk beholder, ville man erfart at vannet faktisk ble til is likevel – men som en annen form for is enn den vi pleier å forholde oss til vinterstid. Avhengig av temperaturen og trykket kan is innta en rekke forskjellige tilstandsformer. Forskerne opererer med hele 11 ulike former for is som de bare har gitt navnet is I opp til is XI. Inne i en beholder vil trykket utgjøre cirka 7000 atmosfærer (7 x 108 pascal) som følge av vannets tilbøyelighet til å utvide seg. Under disse betingelsene vil det danne seg såkalt is VI. Det er en mer kompakt form for is der molekylene er anbrakt på en slik måte at isen ikke tar så stor plass. La man et ekstra trykk rundt beholderen fra utsiden, slik at det ble enda større trykk på vannmolekylene, ville man for øvrig kunnet lage is selv ved svært høye temperaturer. Hvis for eksempel trykket er 1011 pascal, kan det dannes is ved temperaturer på mange hundre grader celsius.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: