Antartica sunset

Tropisk hav smelter isen i Antarktis

Forklaringen på at nedsmelting i Antarktis skjer om vinteren, skal finnes mange tusen kilometer unna.

9. desember 2011

De siste tiårene har isen i Antarktis skrumpet inn, og det skyldes i stor grad at det kalver isfjell av breene ved Amundsenhavet vest i Antarktis.

Forskerne har fundert på hvorfor nedsmeltingen hovedsakelig skjer i løpet av den antarktiske vinteren, men nå har forskere ved University of Washington i Seattle tilsynelatende funnet svaret.

Forklaringen skal finnes mange tusen kilometer borte i tropedelen av Stillehavet, som de siste 30 årene er blitt stadig varmere og derfor har skapt en såkalt rossbybølge i atmosfæren. Denne bølgen er enorme svingninger i luftstrømmene, som har stor betydning for værutviklingen verden over.

Forskerne lagde en klimamodell som simulerte de siste tiårenes klimaendringer vest i Antarktis. Der har lufttemperaturen steget mer enn 2,4 grader; det er rekord for kontinentet.

Først da modellen tok hensyn til vanntemperaturen i tropedelen av Stillehavet og de påfølgende endringene i de atmosfæriske luftstrømmene, ble ligningen løst.

Forskerne advarer og sier at oppvarmingen av tropedelen av Stillehavet trolig vil fortsette å øke i mange tiår fremover, noe som vil få store konsekvenser for nedsmeltingen av Antarktis.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: