tranporting iceberg

Isfjell fra Arktis slepes til Afrika

Fransk ingeniør vil frakte drikkevann fra Canada til Nord-Afrika

21. november 2011

I nord flyter det gigantiske isfjell, og i sør lider millioner av mennesker av drikkevannsmangel. Det må det gjøres noe med, mente den franske ingeniøren Georges Mougin, som vil slepe isfjell fra øde polarstrøk til steder i verden der befolkningen mangler vann. Eksempelvis fra Newfoundland i Canada til Nord-Afrika.

Ved hjelp av datasimuleringer har Mougin regnet ut hvordan man kan gjennomføre en slik transport. Han er kommet frem til at en slepebåt kan trekke et syv millioner tonn tungt isfjell fra Newfoundland til Kanariøyene utenfor Nordvest-Afrika på 141 dager, og at et slikt slep kan forsyne 35 000 mennesker med rent drikkevann i ett år.

Men utfordringene står i kø for prosjektet: Storm og høy sjø utgjør alvorlige trusler mot en slepebåt med et kjempemessig isfjell etter seg, og hvis isfjellet sprekker og blir delt i to eller flere deler, kan det oppstå opptil 60 meter høye bølger. Dessuten vil isfjellet smelte på veien sørover, men det problemet avhjelpes delvis ved å emballere isfjellet i en 12 meter høy isolerende kappe under vann.

Coated iceberg

Mougin anslår at det vil koste nesten 60 millioner kroner å frakte et syv millioner tonn tungt isfjell fra Newfoundland til Kanariøyene, og det gjør at literprisen på vannet blir cirka kr 8,50. Men større isfjell gir lavere pris, sier Georges Mougin.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: