Engabræen

Isens bevegelser studeres under isbre

20. desember 2010 av Ib Salomon

Fascinerende og svært vått. Slik beskriver forskere et besøk i verdens mest klaustrofobiske laboratorium, som er plassert på undersiden av en isbre. Svartisen Subglacial Laboratory ligger under Engabreen, som er en utløper av Svartisen, rett nord for polarsirkelen.

Inngangen til laboratoriet ligger under 200 meter is, og når forskerne f.eks. vil undersøke hvordan breen glir bortover underlaget, må de først smelte noen ganger som de kan ferdes i. Det skjer ved hjelp av brannslanger og varmt vann. Men isen i bunnen av en bre er myk, nesten som en deig, og derfor må forskerne skynde seg fordi gangene i løpet av et døgn som oftest synker sammen til halv størrelse.

Subglacial Laboratory

Også veien inn til laboratoriet er vanskelig. Derfor er det nær tunnelinngangen etablert et lite hotell med plass til åtte forskere om gangen, i likhet med at det inne i en fjelltunnel er opprettet mer stabile laboratorier.

Forskningen under Svartisen har blant annet resultert i nye kunnskaper om bre-is, isens bevegelse og kjemi, i likhet med at flere doktoravhandlinger er basert på forskning under isen. Bak laboratoriet står NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, og Statkraft.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: