Ice on lake

Hvorfor ”synger” det i isen på store sjøer?

Man kan være heldig og høre noe som ligner "syngende" is på innsjøer. Hvordan oppstår lyden?

15. august 2011

Det synger i isen når tynne sprekker starter ett sted og i full fart forplanter seg over sjøen og får isen til å vibrere. Når disse vibrasjonene forplanter seg til luften, høres det ut som om isen synger – omtrent som når man står ved en skinnegang og hører toget før det kommer. Fordi sprekkene i isen brer seg utover, kan man være heldig å høre at lyden starter ett sted og kommer nærmere.

Sprekkene som forårsaker lydene, kan oppstå av flere grunner. Felles for dem alle er at det bygges opp spenninger i isen litt på samme måte som når bevegelsen i de tektoniske platene skaper en spenning i jordskorpen, som til slutt utløses i et jordskjelv. Vibrasjonene eller sangen man hører i isen, er altså i realiteten et slags isskjelv.

Årsaken til spenningene kan være trykkforandringer i atmosfæren. Endrer lufttrykket seg, må isen følge med, men fordi isen er stiv, tilpasser den seg ved å sprekke. Sprekkene kan også utløses av store variasjoner i luftens temperatur.

Kald is tar nemlig mindre plass enn varm is, og et temperaturfall får isen til å trekke seg sammen og sprekke. I svært store sjøer kan det dessuten være et tilstrekkelig tidevann til å sette sprekkdannelsen i gang.

Is som synger, krever store sjøer. Og sjøer på 10 mål eller mer er store nok til at man kan oppleve flere sprekkdannelser samtidig.

Derfor synger det i isen

Endret atmosfæretrykk Store temperaturendringer Tidevann

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: