Havisen er tykk

Havis er forbløffende tykk

En ny robot beviser at isen rundt Antarktis er helt opptil 17 meter tykk. Det overrasker forskerne som slett ikke trodde at havisen ville være så massiv.

6. mars 2015

Antarktis omringet av overraskende tykt islag

En gul undervannsrobot har vært på jobb under havisen ved Antarktis og vendt hjem med overraskende nyheter: Isen er betydelig tykkere enn forskerne har trodd.

SeaBED, som er robotens navn, har kartlagt isdekket i 3D ved hjelp av sonar, og målingene avslører at over 90 prosent av havisen er mer enn én meter tykk. Hele 40 prosent er mer enn tre meter tykk, og det tykkeste laget måler 17 meter.

Tallene forbløffet forskerne som frem til nå har ment at bare 20 prosent av havisen var mer enn én meter tykk, og at den ingen steder var tykkere enn 10 meter.

Ismålinger på Antarktis ville vært umulig uten robot

Dykkerroboten er det første verkøyet forskerne har fått til rådighet, som kan ta detaljerte bilder av isen fra undersiden og dessuten benyttes i ellers ugjestmilde strøk.

Antarktis-forskning er ikke for frysepinner

Metertykke islag og ekstreme kuldegrader avskrekker ikke forskerne fra å bo og arbeide i Antarktis. Men overlevelse avhenger i høy grad av deres høyteknologiske forskningsstasjoner. Bli med i forskerhytte i Antarktis:

Robot måler isen

Undervannsroboten SeaBED har på to ekspedisjoner målt havisens tykkelse i tre kystområder som i alt dekker 500 000 km2.

Roboten er to meter lang, veier ca. 200 kilo og kan dykke 30 meter ned. Den styres ved hjelp av navigasjonsutstyr ute på isen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: