Greenland ice temperature

Grønlandsisen tåler kraftig oppvarming

Global oppvarming: Trass i økte temperaturer blir iskappen neppe borte

Hvis iskappen på Grønland smelter vekk, vil vannstanden i verdens hav stige med syv meter, og mange millionbyer langs kystene vil oversvømmes.

Men nye analyser av en 2540 meter lang iskjerne fra Nordvest-Grønland viser at innlandsisen er mer robust enn tidligere antatt. I iskjernen har man funnet is fra den siste varme mellomistiden, som var eemtiden for 130 000–115 000 år siden. Da sto vannstanden seks til åtte meter høyere enn i dag.

Forskerne trodde før at minst halvparten av vannstandsøkningen stammet fra innlandsisen. Men iskjerneanalysene viste at nedsmelting av iskappen på Grønland bare fikk verdens hav til å stige med to meter. De siste fire til seks meterne må stamme fra de gigantiske iskappene i Antarktis.

Analysene er basert på forholdet mellom to oksygenisotoper som gjenspeiler lufttemperaturen den gangen isen falt som snø.

Isotoper

Isotoper er forskjellige varianter av et grunnstoff. Oksygen finnes i flere utgaver med varierende antall nøytroner i atomkjernen, noe som gir dem forskjellig vekt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: