idyllisk sø dyr

Idyllisk sjø er en tikkende bombe

På bunnen av den dype Kivusjøen venter enorme mengder gass på å eksplodere. Når det skjer, vil alt liv rundt den idylliske sjøen bli kvalt.

20. juli 2016 av Jesper Bindslev & Stine Overbye

To millioner mennesker lever bokstavelig talt på randen av en katastrofe. De bor rundt Kivusjøen, som kan eksplodere når som helst.

Sjøen ligger på grensa mellom Rwanda og Den demokratiske republikken Kongo. Det er en av verdens dypeste sjøer, 485 meter. På bunnen er vannet mettet med 60 milliarder kubikkmeter metangass og 300 milliarder kubikkmeter karbondioksid.

Gassene blir normalt holdt nede i dypet av vannmassene over, men et vulkanutbrudd eller et jordskjelv kan slippe dem fri. Da vil alt liv rundt sjøen bli kvalt på et øyeblikk.

Eksplosjon kostet 1700 mennesker livet

Kivusjøen er en av tre sjøer i verden med store mengder karbondioksid, og alle ligger i Vest- og Sentral-Afrika. I 1986 eksploderte en av de andre, Nyossjøen i Kamerun, og drepte 1700 mennesker.

Det er Kivusjøen som er den farligste. Den inneholder mest gass og ligger i et tett befolket område.

Spor av fortidens dyreliv viser at livet rundt Kivusjøen har blitt rammet av masseutryddelse i gjennomsnitt en gang hvert tusende år. Men ingen vet når sjøen eksploderer neste gang.

De enorme gassforekomstene er likevel ikke bare av det onde: Rwanda har nå begynt å utvinne metangassen i sjøen og bruke den til å produsere strøm.

Jordskred utløste giftig gassky

Du kan lese mye mer om hvordan Nyossjøen i 1986 gikk fra en fredelig og livgivende vannkilde til en lumsk morder, i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: