Hvorfor er sitroner sure?

Frukter skal vel normalt være søte for å få dyr til å spise dem og spre frøene. Hvorfor er da sitronene så sure?

1. september 2009

Det er vanskelig å gi en nøyaktig biologisk forklaring på hvorfor sitroner smaker surt. Fruktenes fremste oppgave er normalt å tiltrekke dyr som vil spise dem, og derfor er de vanligvis søte og velsmakende. Men det finnes også frukter som har som funksjon å avskrekke dyr fra å spise dem før frøene er blitt modne. Sitronen hører trolig til i den sistnevnte gruppen, men det er vanskelig å si med sikkerhet, fordi sitrusfrukter har vært dyrket og foredlet gjennom flere tusen år. Sitronens ville stamform eksisterer antakelig ikke mer, så det er umulig å si hvor stor del av sitronens nåværende utseende og egenskaper som skyldes de opprinnelige genene. Enten var sitronen i utgangspunktet en liten og bare lett syrlig frukt, eller så var den allerede fra starten stor og meget sur. Små, lett syrlige frukter finnes det mange varianter av i naturen. Mange dyr – særlig fugler – er gale etter dem og bidrar til å spre frøene. Store og sterkt bitre frukter klarer seg derimot uten dyrenes hjelp. De er skapt for å rulle vekk fra modertreet når de faller ned, og smaken avholder normalt dyr fra å spise fruktkjøttet. På denne måten sikres frøene vann og næring når de spirer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: