Hva er forskjellen på frukt og grønnsaker?

Hva er forskjellen på frukt og grønnsaker?

Hvordan skjelner man botanisk mellom frukt og grønnsaker?

1. desember 2016

Grensen mellom frukt og grønnsaker er flytende.

Som regel er det plantens anvendelse i maten som avgjør om vi betrakter den som frukt eller grønnsak.

For eksempel finnes det en lang rekke banansorter. Noen av dem er søte og spises rå, og betraktes derfor som frukt. Andre sorter er uspiselige i rå tilstand. De må kokes og blir brukt som basisføde, i likhet med poteter og ris – og derfor betraktes også kokebananer som grønnsaker.

Når begrepene er noe flytende, skyldes det ikke minst at det ikke finnes noen vitenskapelig definisjon av grønnsaker. Hva vi betegner som grønnsaker, er utelukkende bestemt av matvanene.

Frukt har derimot en entydig botanisk definisjon: Det er fruktemnet i dekkfrøede planter, med en fruktvegg som inneholder frø.

Mens grønnsaker botanisk sett kan være røtter, stengler, blader, blomster og i noen tilfeller også frukter, er en frukt alltid en frukt ifølge den botaniske definisjonen.

Fruktene er imidlertid innbyrdes svært forskjellige. De spenner fra tørre hasselnøtter som er skjult i et hardt skall, over saftige jordbær og solbær til 40 kg tunge brødfrukter. Det finnes tallrike eksempler på at botaniske frukter blir kalt grønnsaker.

Det gjelder blant annet pepperfrukter, der navnet røper den botaniske tilhørigheten, men også bønner, agurker, tomater, squash og auberginer.

I sjeldne tilfelle kan også det omvendte skje, som da EU valgte å definere gulrøtter som frukter. Det var nødvendig for at gulrotmarmelade kunne bli offisielt godkjent som marmelade.

Er du lei av fake news og vil ha kontroll på fakta?

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: