Monster wave

Hvor oppstår monsterbølgene?

Hvordan oppstår monsterbølger, og skjer det på bestemte steder?

Monsterbølger, ekstrembølger, freak waves eller rogue waves er de mest brukte navnene på bølger som er over dobbelt så høye som andre bølger i området rundt dem. Benytter man denne definisjonen, har flere uavhengige prosjekter vist at monsterbølger kan forekomme nesten overalt i verden.

En kontroll av målinger fra mange ulike farvann viser klart at monsterbølger forekommer ganske hyppig, og ikke bare ved høy sjø. Selv under roligere forhold oppstår det uventede bølger som ikke følger de tradisjonelle teoriene.

Satellittmålinger av høyden på havflaten verden over har mange steder vist monsterbølger på opptil 30 meters høyde. Det finnes ikke noe entydig svar på hvor bølgene oppstår, men det er en klar overvekt av ekstreme bølger i forbindelse med kraftige havstrømmer.

Flere teorier forsøker å beskrive havstrømmene på den måten at de har en akkumulerende effekt på energien i hver enkelt bølge. Slik samles energien kortvarig og blir til ekstreme enkeltbølger – men et slikt scenario mangler mye på å være en brukbar og anerkjent teori.

Samtidig har man målt et økt antall ekstrembølger like ved lavtrykk og værfronter. Sykloner som skaper kraftige vinder innen et konsentrert område, eksempelvis foran en frontsone, har evnen til å skape lokale havstrømmer som kan resultere i flere kraftigere bølger.

Monsterbølger er fortsatt en gåte for vitenskapen; meteorologene mener likevel at de kan utarbeide prognoser for monsterbølger i løpet av en ti års tid.

Fakta

Monsterbølger har dobbelt høyde Før første nyttårsdag 1995 ble utsagn om monsterbølger avvist som oppspinn.

Men denne dagen fastslo målerinstrumenter på den norske oljeplattformen Draupner i Nordsjøen endelig at monsterbølger finnes.

De defineres som enkeltstående bølger som er dobbelt så høye som de øvrige bølgene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: