cave scientist

Hulen er som en parallell verden

Møt den ukrainske huleforskeren Gennadiy Samokhin, som satte verdensrekord da han dykket ned til det dypeste stedet under jordens overflate: Krubera-hulen i Georgia, som strekker seg 2197 meter ned.

20. november 2013 av Antje Gerd Poulsen

Utforskning av huler er farlig og medfører masse besvær og ubehag – hvorfor gjør du det likevel?

Spørsmålet "Hvorfor går vi ned i en hule?" er alltid svært innviklet og samtidig svært enkelt. I hulene finner jeg en parallell verden der samfunnets problemer kommer på avstand, og man kan handle etter sine egne regler. Man må forholde seg til realitetene – og det gir mening. Det ubekvemme og vanskelige er for mange mennesker og i mange kulturer en nødvendighet for at oppnå en meditativ tilstand der alle ting blir enkle og logiske.

Hva tenker eller gjør du for å bevare fatningen når du dukker ned i kaldt vann i en trang sprekk langt inne i et fjell?

De fleste vet at jo mer man tenker, jo mer man anstrenger hjernen, desto flere problemer oppstår det. Det er som en snøball. Hva er konklusjonen? Tenk mindre. For ti år siden kunne jeg besvare spørsmålet "Hva er et menneske mest redd for?". Nå spør jeg meg selv bare sjelden ”Er jeg rede til ikke å komme ut igjen?” Når man ikke ser seg tilbake hele tiden, er det bare hele tiden den rolige tilliten til ”vennskapet” mellom hulen og og deg, og da trengs det ingen selvkontroll.

Hva er det verste med en slik ekspedisjon – og hva er det beste?

Har du hørt uttalelsen: Hva er det beste ved kvinner? – Det er når de forsvinner! Slik er også det beste ved å utforske huler – at du til slutt forlater dem!

Men det er en vits. Jeg ser det fra hulens ståsted: Den tar imot oss som vi er. Jeg forstår egentlig ikke kategoriene "verst og best." Men selvfølgelig er det fysiske vanskeligheter. Bortsett fra å dykke, jobber jeg godt med tau og kan bære store antall sekker med utstyr gjennom huler i lang tid. Det verserer mange historier om meg av den grunn. Men da vi i fjor brukte 13 dager på å komme opp fra en hule, og vi hver dag måtte slepe tunge sekker hundrevis av meter… Man blir sliten i fingrene, og leddene holde det knapt ut. På ekspedisjonene våre er det huledykkeren som bærer det tyngste lasset. Men det er også slik det må være.

Hva er det viktigste vitenskapelige målet med ekspedisjonene dine?

Det er flere vitenskapelige mål.

1) Jeg utforsker massivets geologi.

2) Det er gjennomført et enormt antall målinger av luftens og vannets temperatur ned gjennom huleprofilen – innhentet unike data om Arabika Karst-massivets geotermiske forhold (geotermi = varmeenergi som stammer fra jordens indre. Red).

3) Ved mangeårig datalogging har man fått kunnskap om de hydrologiske særegenhetene i hulens bunnområder. F.eks. er den maksimale vanngjennomstrømningen i bunnen oppe i 220 m. Vi har fått beskrevet den enestående "vakuum"-effekten når stigende vann brått senker det atmosfæriske trykket i deler av hulen, tilsvarende en plutselig oppstigning til et fjell i over 1000 meters høyde.

4) I vannet i passasjen ”De to kapteiner" er det funnet en hel verden av levende organismer. Dette økosystemet har levd isolert i mange hundre tusen år.

5) En analyse av hulens morfologi (dvs. dens form. Red) gir mulighed til å lansere antagelser om hulens oprinnelse og alder. Der er påvist en sammenheng mellom dannelsen av hulen og senkingen av Svartehavets nivå under Messina-krisen (en geologisk begivenhet da Middelhavet begynte å tørke ut. Red.)

6) Og mye mer …

Hvor går din neste ekspedisjon?

I sommer var jeg på to store ekspedisjoner – i juli til Kuzgun-hulen i Tyrkia med en dybde på 1400 meter og i august til Krubera-hulen i Georgia.

Om to uker skal jeg på en ekspedisjon til Panija-hulen på Krim, som har en underjordisk tunnel med en vanndybde på 42 meter og der man aldri har kommet helt frem til slutten.

I løpet av året skal jeg utforske hulene på Krim. Neste sommer har vi planer om å dra til Tyrkia og Arabika-massivet.

Det er også planer om å begynne å arbeide på Papua Ny-Guinea.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: