Ordinskaya cave

Her er hulen med verdens klareste vann

Har du tendens til klaustrofobi, bør du holde deg langt unna Ordinskaya-hulens flere kilometer lange undervannsganger.

6. januar 2014

"Du kan dø på hundre måter i en grotte."

Slik omtaler dykkerjournalisten Bogdana Vashchenko et av verdens mest enestående hulesystemer: Ordinskaya i Uralfjellene.

Til nå har forskerne oppdaget 4850 meter ganger.Det innerste stedet i Ordinskaya ligger mer enn 1000 meter fra åpningen, og de største salene har en diameter på oppimot 60 meter.

En hule av gips

Ordinskaya ble til da grunnvannet uthulte et cirka 20 meter tykt og 200 millioner år gammelt horisontalt lag med kjemisk utfelt gips. Over og under gipsen ligger det mer motstandsdyktige bergarter som danner gulv og tak. Ordinskaya er helt unik, for gipshuler blir sjelden store nok til at mennesker kan ferdes i dem.

Gips er rett og slett et for mykt mineral til å kunne bære sin egen vekt. Derfor er det vanligvis bare når vann gir støtte til arkitekturen at gipshuler kan oppnå en størrelse som tillater utforskning.

Hulen endrer form

Hulen er fylt med sterkt mineralsk og bare 5 grader varmt vann som er så klart at dykkere aldri mister hverandre av syne. Selv om vanndybden aldri overstiger 20 meter, er det slett ikke ufarlig å dykke i Ordinskaya, for gangene forandrer hele tiden form – særlig i forbindelse med kraftig nedbør vår og høst når vannet renner ned ovenfra.

Les mer: Klodens mest fantastiske huler

– Les Illustrert Vitenskaps artikkel ved å klikke på knappen under. Du må være abonnent på bladet for å lese artikkelen.

Ikke abonnent? Klikk på last ned-knappen og bestill nå.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: