Younger_Grand Canyon

Forskere gjør Grand Canyon yngre

I 140 år har fagmiljøet kranglet om Grand Canyons egentlige alder. Nå viser ny forskning at kløften sannsynligvis er millioner av år yngre enn man hittil har trodd.

19. mai 2014

Grand Canyons alder er et mysterium

Grand Canyon er en av verdens største kløfter – opptil 450 km lang og 1800 meter dyp – men hvor gammel den er, er fortsatt et mysterium. Noen geologer hevder bestemt at den i sin nåværende form ble skapt for 70 millioner år siden, altså mens det ennå ruslet dinosaurer omkring på Jorden. Andre påstår at kløften er under ti millioner år gammel.

Coloradoelven skar ut Grand Canyon

Ny forskning kommer alle i møte, for den viser at Coloradoelven skar ut Grand Canyon i et område som på forhånd var gjennomskåret av gamle sprekker og kløfter. Den 11 millioner år gamle elven, med kilde i Rocky Mountains, er altså hovedarkitekten bak dagens Grand Canyon.

Termokronologi kan bestemme alder

Forskerne aldersdefinerte kløften med en metode som kalles termokronologi. Ved å måle mineralers krystallstrukturer mens en bergart avkjøler seg over tid, kan man fastslå kløftens alder. Den yngste delen av Grand Canyon er Marble Canyon, mens Hurricane Canyon helt i sør dekker andre enden av aldersspredningen.

Kløftens alder varierer

Over halve Grand Canyon er 5–6 millioner år gammel, 25 prosent er 15–25 millioner år, mens resten har stått der i 70 millioner år.

Klikk på bildet for å se det i en større versjon.

Termokronologi

Ved å måle bergarters mineralstrukturer under avkjøling kan forskerne blant annet påvise hvor gammel bergarten er.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: