Mount Everest Lhotse Nuptse

Erobringen av Mount Everest

I 1953 er Edmund Hillary og Tenzing Norgay de første til å sette fot på toppen av Mount Everest. Vi forteller historien om menneskets vei til Mount Everest.

Livsfarlige Mount Everest

Reisen mot toppen av Mount Everest er en av de lengste og mest livsfarlige som mennesket har begitt seg ut på. Siden de første forsøkene på å nå toppen i 1922 har Mount Everest krevd over 280 menneskeliv.

Everest krever stadig ofre

Med tiden er det blitt lettere å bestige Mount Everest. I 1990 var 18 % av forsøkene på å nå toppen vellykkede, men i 2012 var tallet 56 %.

Samtidig er trafikken på verdens høyeste fjell steget markant, og hvert år rapporteres det om trafikkork på Hillary Step og andre steder når flere hundre fjellklatrere gjør sitt toppforsøk.

Og fortsatt krever Mount Everest hvert år nye menneskeliv.

4000 har nådd toppen

I alt har omkring 4000 mennesker nådd toppen, og i dette temaet forteller vi om noen av de fascinerende skjebnene, som enten ga sitt liv til fjellet – eller seiret over det:

George Mallory, Andrew Irvine, Reinhold Messner, Scott Fisher, Beck Weathers – og ikke minst Edmund Hillary og Tenzing Norgay, som 29. mai 1953 var de første til å sette fot på verdens høyeste punkt.

Klikk på lenkene under for å lese spennende beretninger, se enestående bilder, videoklipp og interaktive kart.

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: