Avalance

Lavinedøden lurer i fjellet

Hvert år krever fjellet sine ofre når en dødsdyne av snø buldrer ned fra høydene og valser ned alt på sin vei. Snøskredene skjer når de tunge snølagene øverst mister festet i de dypere lagene, og her kan du lese mer om årsaker og skredfarer.

9. februar 2015 av Carsten Nymann

Det er ikke for ingenting at snøskred er kjent som Den hvite død.

Når et buldrende hav av snø velter nedover fjellsiden, sluker det alt på sin vei: stein, småtrær – og mennesker.

Fanget i en luftlomme i den komprimerte snøen hard som sement, kan en uheldig skiløper ikke gjøre annet enn å håpe på at hjelpen er på vei. For luften varer ikke evig i snømonsterets nådeløse buk.

Med det bildet i mente kan det være en god ide å utvise påpasselighet hvis du er typen som liker å bevege deg utenfor de merkede løypene. Særlig hvis spesielle værforhold har vært inne og forrykket den hårfine balansen som normalt fester snømassene til fjellsiden.

Et skred oppstår mellom snølag

Snøen ligger grunnlggende sett i to lag.

Nederst mot berget finnes den tunge, pakkede snøen som har ligget lenge, og øverst ligger et – også tungt – lag av relativt nyfalt snø.

Øverste lag har under normale omstendigheter et godt feste i den gamle snøen, og de to lagene danner et solid fundament for skiløperne.

Problemet oppstår når det nederste laget ikke har den massen som normalt er tilfellet – hvis det f.eks. ikke har snødd som mye som normalt – og det faller en tung dyne av nysnø oppå det gamle laget.

Vinner tyngdekraften, oppstår det et skred

Om snøen blir liggende er en kamp mellom to naturkrefter: tyngdekraft versus friksjon.

Fordi snøen ligger i en skråning, trekker tyngdekraften i sakens natur i snøen, og den har størst effekt på nysnø, som ennå ikke har pakket seg.

Det nederste snølaget har feste i berget, mens den eneste kraften som holder på det øverste laget, er friksjonen (gnidningsmotstanden) mellom de to snølagene.

Skredfaren er høy

Når det øverste laget plutselig blir relativt mye tyngre, utfordres friksjonskraften, og det kan til og med oppstå et tredje, svakere lag av puddersnø mellom bunn og topp.

I en slik situasjon kan selv den minste endring forårsake et skred.

En skiløper eller snøscooter som forviller seg ut på nysnøen, kan være nettopp den ekstra veksten som skal til for å utløse et skred.

KLIKK PÅ BILDET: Snøskredfaren beskrives i fem nivåer. En "steep slope" forstås som fjellsider med en helning på over 30 grader. /EAWS

Skiløpere kan utløse et skred

Skiløpere som bevisst søker jomfruelig nysnø offpiste, kan derfor raskt komme til å befinne seg midt i et skred:

SLIK DREPER SNØSKRED

En stor undersøkelse av døde i snøskred i Canada 1984–2005 avdekker hva ofrene blir drept av:

? Oksygenmangel: 75 %

? Oksygenmangel og kvestelser: 24 %

? Nedkjøling: 1 %

Ca. 90 % av alle skredofre har selv utløst snøskredet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: