Kjempesøyler

Hvordan havner steinen på toppen av søylen?

I USA har de spisse søyler av stein der det ser ut som om noen har lagt en løs stein på toppen. Hvordan har de klart det?

18. mars 2010

Noen steder i verden opplever man det merkelige fenomenet å stå overfor en kolossal steinsøyle der det nesten ser ut som om en kjempe med stø labb har plassert en stor stein på toppen. Særlig i USA finnes det fantastiske landskaper med utallige slike forrevne tårn eller spir som man kan besøke, for eksempel i Bruce Canyon i delstaten Utah.

Dette er erosjonsfenomener, det vil si at søylene er blitt til fordi vann har gravd seg ned i undergrunnen. Fortutsetningen er bare at det ligger en forholdsvis hard bergart på toppen av mykere bergarter nede i bakken. Den myke bergarten pleier å være sedimentær – det vil si at den er dannet ved avleiring av sand eller vulkansk aske – mens den overliggende harde bergarten kan bestå av et lag med vulkansk basalt. Etter hvert som tiden går, oppstår det sprekker i det harde fjellet, og når disse blir så dype at de møter den myke bergarten på undersiden, blir det virkelig fart i erosjonen.

Sprekker blir til kløfter

Regnvann samler seg i sprekkene som graves større og større og med tiden blir til dype kløfter. Noen søyler blir stående igjen, for de beskyttes jo mot erosjon ovenfra av den harde ”hatten” av stein. Men til slutt vil vind og vær også gnage seg inn i søylefundamentet slik at de velter. Steinsøylene av denne typen er oftest å se i ørkener og i den typen landskap som amerikanerne kaller ”badland”. Det er områder som er kraftig angrepet av erosjon som følge av vind og vann. Søylene kan være like høye som tietasjes bygninger.

Man kan faktisk lage sine egne små ”hoodoos” hvis man slenger ut en håndfull singel på toppen av et hardt sammenpresset lag av sand. Når det regner jevnt, kan man observere at vannet graver kløfter i sandlaget der det etter hvert blir stående igjen fine små tårn av sand med en liten singelstein på toppen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: