Theodolite

Everest ble målt opp for hånd

På 1800-tallet bestemte britene seg for å måle opp og kartlegge hele India

11. mars 2010

På 1800-tallet kunne man over hele India observere noen selsomme opptrinn: Menn i tykke uniformer, som svettende dro enorme instrumenter over elver og dalsøkk og oppover bratte fjellskråninger. Instrumentene var såkalte teodolitter, som veide et halvt tonn. De ble brukt til å måle vannrette og loddrette vinkler med, og dem var det noen av, for britene hadde bestemt seg for å måle opp og kartlegge hele India fra nord til sør.

Landmålerne kjempet seg også opp de nedre skråningene i Himalaya for å måle høyden på Jordens høyeste fjellkjede.

I første omgang konsentrerte de seg særlig om Kanchenjunga, som de mente måtte være verdens høyeste. Bak dette fjellet kneiste det en annen topp, som britene i første omgang døpte Peak B. Først etter flere års peilinger var det i 1852 klart at Kanchenjunga med sine 8598 m riktignok var en gigant – i dag vet man at det er verdens tredje høyeste etter Everest og K2 – men Peak B var faktisk enda høyere. Ifølge teodolittmålingene strakte det seg hele 8839,8 m til værs. Vel ti år senere, i 1865, fikk fjellet sitt nåværende navn. Det ble oppkalt etter George Everest, som var leder for britenes oppmålingsprosjekt.

I 1950-årene ble Everests høyde justert opp til 8848 m, og siden da har fjellet vokst enda to meter: Ved hjelp av data fra GPS-utstyr plassert på toppen av Everest kunne en amerikansk ekspedisjon i 1999 fastslå at Mount Everest er 8850 meter høyt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: