Mississippi delta

Fortsetter deltaer å vokse?

Kan elver føre uendelige mengder leire, sand og grus ut i et elvedelta, slik at det hele tiden fortsetter å vokse?

19. januar 2016

Et delta vokser så lenge elven som skaper det, renner ut cirka på samme sted på kysten. Deltaer består av leire, sand og grus som elven fører med seg.

Når elven renner ut i havet og ikke lenger befinner seg i det trange elveløpet, synker strømhastigheten. Dermed mister vannet evnen til å transportere de groveste delene av sedimentene som dermed faller til bunns og danner deltaet.

Delta danner propp i elven

Det avleirede materialet skaper med tiden et svakere fall i den nederste delen av elveløpet, noe som fører til at vannstrømmen stadig møter større motstand. Elven sørger så å si for å demme opp seg selv. Til slutt går ikke lenger vannets letteste vei ut over det etablerte deltaet, og da finner elven et nytt løp på den siste strekningen ut mot havet.

Noen ganger skjer det naturlig ved at elven skaper en meander, et nytt løp ved siden av det første. Det har skjedd flere ganger med Mississippi-elvens utløp i Mexicogolfen de siste 8000 årene.

Andre ganger skjer løpsendringen lenger inne i landet. I store elver kan det skje flere hundre kilometer fra kysten hvis store nedbørsmengder får elven til å gå over sine bredder og gir den kraft til å grave ut en helt ny kanal.

I 2006 beviste forskere at Amazonas-elven i en periode for 130–65 millioner år siden var snudd 180 grader og rant motsatt vei, slik at elvedeltaet lå ved Stillehavet. Først da Andesfjellene reiste seg, fikk elven tilbake sin nåværende retning.

Mississippi-elvens delta endrer seg

Deltaet der Mississippi-elven renner ut i Mexicogolfen, har ligget på minst syv ulike steder ved kysten de siste 8000 årene. Når deltaet blir for stort, og vannet møter for stor motstand, finner elven et nytt løp:

Klikk på bildet for å få flere opplysninger

Manglende sedimenter fra Mississippi-elvens delta truer Louisiana

Oppdemming av Mississippi-elven truer Louisianas kystområder, som ikke får tilført nok sedimenter til å holde hodet over vannn. Les mer i artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: