Sommertid

Sommertid koster penger og nattesøvn

I helgen går vi over til sommertid. Hvis du synes det påvirker deg har du rett, for kroppen bruker 5 dager på venne seg til å stå opp tidligere.

23. mars 2017 av Carsten Nymann

Fem fakta om sommertid

Natt til søndag stiller vi klokken én time frem når vi går over til sommertid. Fenomenet ble innført for å spare strøm, men forskning viser at skiftet mellom sommer- og vintertid går ut over helsen.

  1. Menneskekroppen bruker fem dager på å venne seg til å stå opp en time tidligere. Kroppens biologiske klokke følger Solen, men når tiden stilles frem, følger Solen ikke med.

  2. Idéen med å skru tiden frem oppsto helt tilbake i 1784 da oppfinneren Benjamin Franklin ville spare på stearinlysene. Først i 1916 ble sommertiden innført i Skandinavia.

  3. En times tapt nattesøvn lyder kanskje ubetydelig, men i Canada registrerte trafikkforskere i 1992 åtte prosent økning i trafikkulykker i uken etter overgangen til sommertid.

  4. Overgangen til sommertid kostet i år 2000 investorene på de amerikanske børsene 170 000 000 000 kroner. Årsaken var søvnmangel og konsentrasjonsvansker blant de handlende.

  5. Hver amerikaner bruker ifølge en undersøkelse 20 minutter på å stille alle klokkene én time frem. Fenomenet koster samfunnet 10 milliarder kroner i tapt omsetning og arbeidstid.

Flere fakta om sommertid

Når skifter vi til sommertid? Hvor i verden gjør man det? Les forunderlige fakta og utrolige tall om sommertid i vår arkivartikkel:

Skal klokken frem eller tilbake?

Skal klokken stilles frem eller tilbake når vi skifter til sommertid?

En klassisk huskeregel gjelder hagemøbler: Om sommeren skal de hentes FREM – om vinteren settes de TILBAKE.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: