nb_u34 tetris

Tetris gjør deg tynn og edru

Det ikoniske 80-tallsspillet Tetris har vist seg å ha en god effekt. En ny undersøkelse viser at tetris-spilling kan minske trangen til bl.a. mat, sex og stoff.

20. august 2015 av Karine Kirkebæk

Bare ved å spille Tetris i tre minutter kan man begrense lysten til både stoff, mat og aktiviteter som sex og søvn.

Fysiologer ved Plymouth University i England og Queensland University i Australia har undersøkt forsøkspersoner og graden deres av lyst på bl.a. mat mens de spilte Tetris.

Døyver den verste trangen

Likevel var det ikke bare trangen til mat som forsvant. Forsøkene viste også at spillet, hvor det gjelder å få forskjellige former til å passe best sammen, døyvet den verste trangen til å røyke og drikke alkohol og kaffe.

Resultatene har akkurat blitt utgitt i tidsskriftet Addictive Behaviors, og ifølge forskerne kan Tetris være en god måte å kontrollere potensiell overspising på, viser undersøkelsen.

Forfatterne anbefaler også at man tester programmet på personer som er avhengige av stoff.

Tre minutters Tetris på en iPod

Forsøket foregikk ved at 31 unge i alderen fra 18 til 27 år syv ganger om dagen mottok en SMS, som de skulle svare på ved å beskrive hva de hadde lyst på.

Forsøkspersonene hadde primært lyst på mat og ikke-alkoholholdig drikke (30 prosent), deretter var den største lysten stoff (21 prosent) – inklusive kaffe, sigaretter, vin og øl. Færrest (16 prosent) hadde lyst til å sove, være sammen med venner og ha sex.

15 av forsøkspersonene skulle deretter spille Tetris på en iPod i tre minutter og så beskrive sine potensielle lyster igjen. I langt de fleste tilfellene var lysten hos de unge menneskene redusert kraftig etter en omgang med 80-tallets nostalgiske spill.

Styrker intelligensen

Tetris er likevel ikke bare et middel mot ustyrlige lyster. Spillet kan også være med på å øke intelligensen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: