bromance

Ta på vennene dine og bli sunn

Det er en god ide å klemme og ha fysisk kontakt med vennene dine. Ny forskning viser at en vennskapelig klem styrker helsen.

10. mars 2016 av Karine Kirkebæk

Klemmer du de nære vennene dine?

De fleste kvinner vil nok svar ja på dette spørsmålet fordi kvinner er mer komfortable med å bli tatt på av vennene sine enn menn.

Kanskje nettopp derfor har forskere ved University of California sett nærmere på fysiske vennskap mellom menn.

Den nye undersøkelsen viser at resultatene av menns vennskap er positive og at de kan kobles til en fremtidig behandling av f.eks. soldater med PTSD.

Undersøkelsen viser at fysisk kontakt uten seksuell karakter hos hannrotter utløser et kjemisk bombardement i hjernen som utløser en rekke gode og selvforsterkende sunnhetstegn.

Menn med venner er sunne

Vennskap mellom hannrotter – som forskerne fint kan sammenligne med menn – utløser et høyt nivå av lykkehormonet oksytocin, som dannes i hypothalamus i hjernen.

Oksytocin finnes i større grad hos kvinner enn hos menn. Men menn i nære vennskap har en høyere produksjon av hormonet enn menn uten venner, og det får de vennskapelige mennene til å være mer sosiale.

Og når menn er mer sosiale og sammen med andre menn, blir de mer motstandsdyktige overfor stress, og samværet gir dem et lengre og sunnere liv.

Venner er like bra som kjærester

De fysiske vennskapene kan muligens bidra til å helbrede for eksempel PTSD – posttraumatisk stresslidelse – som gir et lavere oksytocin-nivå enn normalt.

Derfor er forskerne fra undersøkelsen positive til å prøve å behandle pasienter med PTSD med nesespray med oksytocin.

Det kunstige nivået av oksytocin kan kanskje gi pasienter lyst til å ha mer sosial kontakt og dermed heve oksytocin-nivået sitt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: